David Hájek bronzový na MČR v sedmiboji mužů

15.02.2016 06:46

Senzační a doslova šokující výsledek přivážíme z Halového MČR, kde David Hájek mezi muži vybojoval úžasnou bronzovou medaili v sedmiboji!

David, který již dva roky závodí za Sokol Opava a připravoval se ve Vítkovicích, nás v září oslovil, jestli by se nemohl vrátit k nám a pokusit se o restart vícebojařské kariéry (poslední půlrok se zaměřoval jen na tyč). Protože toho David pro náš oddíl dokázal již opravdu hodně a vždy přistupoval k tréninku i závodům naprosto špičkově, nikdo neváhal a Dave se ihned zapojil do přípravy. Již první lednové závody v hale, kdy se David představil poprvé v mužské kategorii, ukázaly, že jsme šli v přípravě dobrým směrem a že sezóna bude kvalitní, vše jsme pak směřovali a přizpůsobili MČR ve vícbojích.

Když se David v sobotu 13.2. postavil v pražské Stromovce na start první disciplíny, měl v hlavě jasně stanovený cíl - pátou příčku za reprezentanty a medailisty z velkých evropských i světových akcí Helceletem, Lukášem, Sýkorou a Doležalem. Již doběh v osobním rekordu 7,26 naznačil, že by to mohlo vyjít. V dálce si pak pozici upevnil třemi vyrovnanými skoky přes 660 cm, přičemž ten nejlepší měřil 669 cm. Reprezentanti zde předváděli fantastické výkony, kvůli zdravotnímu stavu však odstoupil Honza Doležal (Mistr Evropy do 19 let). V koulařském sektoru David zapsal 11,11, což není špatný výkon, v možnostech našeho atleta jsou však vrhy daleko za 12 metrů. Lahůdkou však byla poslední disciplína prvního dne - výška. David zde skončil třetí v osobáku 196 cm, 199 pak spadlo velmi smolně na poslední chvíli. Po prvním dnu tak David končil na nečekané a výborné 4. příčce.

Do druhého dne jsme nastupovali s jasným cílem udržet tuto pozici a jednoznačně překonat celkovou hranici 5000 bodů. Na startu překážek však přišel další šok - odstoupil Jirka Sýkora (Mistr Světa do 19 let), taktéž kvůli zdravotnímu stavu. Najednou se David octl na 3. pozici a bylo jasné, že pokud nic nepokazí, svůj luxusní náskok udrží. Za ním sice figurovalo několik dalších reprezentantů mládežnických i dospělých kategoriíí, náskok však nesměl pustit. Po překážkách za 8.88 už jsme byli v klidu, čas kousek za osobákem pomohl Davidovi udržet náskok před silnou tyčí. Zde náš borec přidal osobák 440 cm a docílil 300 bodového náskoku na čtvrté místo. V závěrečném kilometru stačilo zaběhnout pod 3:10, což v rychle rozběhnutém tempu, kdy se Adam Sebastian Helcelet snažil splnit limit na halové MS, nebyl problém. David si v čase 2:58 doběhl pro bronzovou medaili - první a určitě ne poslední mezi dospělými. 

Ihned po závodě čekala Davida jeho první dopingová kontrola a především vyhlášení vítězů, kde se na "bednu" postavil se svými vzory - vítězem A. S. Helceletem a stříbrným Markem Lukášem. Medaile předával trenér obou borců Pepa Karas, sám špičkový vícebojař a reprezentační kouč. Trenér Davida Tomáš Kopecký vše fotil a dmul se pýchou.

Závěrem nezbývá, než Davidovi obrovsky pogratulovat a poděkovat, nikdy jsme neplánovali mít v oddíle dospělého atleta, už vůbec jsme si pak nedělali ambice na medaili z MČR dospělých, Davidovi však na toto stačily pouhé 2 měsíce v mužské kategorii. Jeho úžasný úspěch nijak nesnižuje to, že dva špičkoví borci závod nedokončili, protože právě o tom je víceboj, nemluvě pak o faktu, že se David dříve nedostižným vícebojařům přibližuje blíže a blíže. Kloubouk dolů a potlesk, Davide!!!