MČR žactva na dráze - Olomouc

01.07.2012 19:16

Na přelomu června a července, tedy již o prázdninách, si své závodění na dráhovém MČR odbylo i starší žactvo. V tropickém parnu tuto vrcholnou akci žákovské atletiky hostila Olomouc. TJ Start zde reprezentovali Domča Váchová, Kuba Valášek a Karel Bajer. Právě Karel nastoupil do závodu jako první - ke skoku o tyči. Zde předvedl, že již stabilizoval své skoky nad 3 metry a výkonem 305 cm urval výborné 7. místo. Další postupná výška 325 cm prozatím před Karlem odolala, přesto náš závodník nadějnými pokusy předvedl, že může skákat výše. Domča nastoupila k hodu diskem jako 7. v republikových tabulkách a podobné umístění jí připadlo i po skončení závodu - výkonem 26,70 (jen necelý metr za osobákem) obsadila taktéž výbornou osmou příčku. Jak Karel, tak i Domča se do finálových osmiček na MČR probojovali prvně, proto zde rozhodně vládne spokojenost.

Kuba Valášek startoval prvního dne na 100 m překážek. S výkonem 14,75 figuroval v tabulkách kolem 15. místa, proto jsme přílišné ambice na této trati neměli, cílem byl osobák a přiblížení se 14,50. Tento cíl však Kuba pokořil již v rozběhu za 14,45, což znamenalo finále a 4. nejlepší kvalifikační čas. Ve finále v mírném protivětru -0,7 m/s pak svůj výkon ještě zlepšil na neuvěřitelných 14,20 a vybojoval tak svou první medaili z MČR - bral bronz za vítězným Pulíčkem (13,61) a druhým Urbanem (13,98). 

Na druhý den čekaly Kubu místo oslav další dvě disciplíny - 200 m překážek a dálka. Dlouhé překy sice zvládl v osobáku 29,01, nicméně celou trať zaběhl v 9-ti krokovém rytmu namísto obvyklého 7-mi krokového, čímž se výrazně ochudil o lepší výkon. Po šoku ze stovky tak výsledné 12. místo bylo lehkým zklamáním. Své působení na MČR pak zakončil v dálkařském sektoru. Zde si celkem 3x lehce posunul osobák, v posledním pokusu až na 578 cm, bohužel tentokrát trefil největší protivítr v celé soutěži (-2,7 m/s) a tak vysněná "šestka" prozatím odolala. Celkové osmé místo je však opět velmi příjemné. 

Celkové hodnocení našeho působení na MČR  je veskrze pozitivní - bronzová medaile a další 3 finálová umístění jsou více, než v co jsme vůbec mohli doufat a všichni tři atleti zaslouží pochvalu. Kuba Valášek navíc závodí mezi staršími žáky teprve prvním rokem, věříme tedy, že to nejlepší nás teprve čeká. Celkové výsledky naleznete zde.