Evropské atletické hry mládeže

15.09.2011 11:31

EKAG - tedy Evropské atletické hry mládeže - se po roce opět vrátily do Brna, kde nemohli chybět ani naši atleti a atletky. Naše výprava čítala 4 chlapce a 3 děvčata, kteří se zdatně poprali českou i mezinárodní konkurencí. Tento mítink je též vyjímečný tím, že děti nestartují v klasických kategoriích mladšího a staršího žactva, nýbrž dle jednotlivých ročníků narození.

Nejlépe si z našich vedl Honza Vácha, který na 60 m vylepšil již v rozběhu své maximum na 8,53, čímž vytvořil druhý nejrychlejší čas ve své kategorii. Ve finále si lehce pohoršil na 8,63 a skončil tak na neoblíbeném čtvrtém místě. Překvapivé finálové umístění vybojoval Honza v hodu míčkem poté, co překonal v kvalifikaci své maximum hodem dlouhým 42,29 m. Přestože ve finále předvedl o 3 metry méně, obsadil skvělé 7. místo. V disciplíně 150 m nastoupil Honzík v kategorii s o rok staršími borci, což jej alespoň vyhecovalo k dalšímu osobnímu rekordu - 21,01. Honzův parťák z šedesátky David Lorenčič na této trati postoupil do finále B, které hezkým časem 8,66 vyhrál a celkově tak skončil devátý. I David si pak vylepšil osobák, a to na 800 m, kde zaběhl 2:49,88.

Skvěle se předvedl i Kuba Valášek, který svá maxima překonal na "osmistovce" i "stopadesátce". 800 m zaběhl za 2:23,36, což jej vyneslo na devátou pozici. Na 150 m skončil výkonem 20,17 šestý ve finále B.

Osobáky si vylepšili i Anežka Hanousková a David Opravil, oba shodně na šedesátimetrové trati. Anežce skvělých 8,93 jen těsně nestačilo na finále B, David pak tyto ambice určitě neměl, přesto může být s časem 8,22 velmi spokojen. Klárka Fonioková a Domča Váchová si jako jediné z výpravy žádné maximum nevytvořily, nejlepšími výkony tedy bylo Klarčino 11. místo ve výšce (143) a Domčina 12. příčka v dálce (457). 

Přestože nám jakožto oddílu jen těsně unikla medaile, s výkony našich sportovců jsme vesměs spokojeni. Ve špičkové konkurenci sbírali osobáky, pěkná finálová umístění i potřebné zkušenosti. Navíc atmosféra a vytvořené prostředí bylo v Brně naprosto skvělé a všichni se zde za rok zase rádi vrátíme. Kompletní výsledky stahujte zde.